Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum

Prioritné oblasti výskumu

 

  • Zabezpečovať plnenie úloh odbornej pomoci, oficiálnej rozvojovej pomoci a projektov výskumu a vývoja v spolupráci s praxou na základe kontraktu a požiadaviek MPRV SR.
  • Pripravovanie návrhov, získavanie a riešenie projektov orientovaných na aktuálne problémy potravinárskeho výskumu v rámci výziev vyhlasovaných agentúrou APVV, Operačného programu Výskum a vývoj, Programu rozvoja vidieka a ďalších.
  • Medzinárodná spolupráca v oblasti riešenia vedecko-výskumných projektov Horizon Europe Európskej únie, medzinárodných bilaterálnych či multilaterálnych vedecko-výskumných projektov a spolupráca s medzinárodnými organizáciami pre potravinárstvo, napr. v oblasti bezpečnosti a hodnotenia zdravotnej neškodnosti potravín.
  • Riešenie aktuálnych potrieb a požiadaviek potravinárskeho priemyslu SR v spolupráci s praxou a zabezpečenie prenosu vedeckých poznatkov z národných projektov a projektov EÚ do praxe výroby potravín v SR.
  • Plnenie úloh vyplývajúcich z realizácie stratégie bezpečnosti potravín EÚ a SR.
  • Príprava podkladov pre odhad rizika z potravín pre účely kontroly, RASFF, EFSA a Európskej komisie.
  • Príprava podkladov pre tvorbu pozícií a stanovísk MPRV SR v inštitúciách EÚ – Európskej komisii.
  • Expertízna činnosť, odborné poradenstvo a služby, informácie pre odbornú i laickú verejnosť v zmysle platnej legislatívy, 
  • Zabezpečovanie informačných aktivít pre výrobné podniky potravinárskeho priemyslu zameraných na aktuálne problémy praxe.
  • Odborná a vedecká príprava doktorandov, organizácia tréningov, školení, stáží, vzdelávacích aktivít
  • Podpora spolupráce so školami a školskými zariadeniami v oblasti vzdelávania, výskumu a prenosu poznatkov do praxe.

 

 

Skip to content