Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum

Zameranie ústavu

Hlavné činnosti ústavu

Predmet činnosti ústavu vo vzťahu k zriaďovateľovi – MPRV SR je definovaný zriaďovacou listinou. V zmysle spomínanej zriaďovacej listiny a vzhľadom na dlhodobé zameranie výskumnej činnosti ústavu, hlavné zameranie spočíva v :

  • Spracovávanie a predkladanie návrhov vedecko-technických projektov v súlade s Koncepciou štátnej vedeckej a technickej politiky a s programom a prioritami rezortného výskumu
  • Riešenie a koordinácia vedecko-technických projektov, zadaných formou štátnych objednávok, štátnych a rezortných grantov
  • Zabezpečovanie a realizácia výskumu a vývoja v oblasti potravinárskej chémie, analýzy, mikrobiológie, technológie a príbuzných odvetví
  • Zabezpečovanie funkcie prierezového strediska informatiky a knihovníctva pre potreby potravinárstva a výživy v SR a jeho prepojenie s medzinárodnými informačnými systémami
  • Zabezpečovanie prevádzky rezortnej zbierky potravinárskych mikroorganizmov
  • Komplexné zabezpečovanie výkonu ústrednej potravinovej banky dát
  • Komplexné zabezpečovanie funkcie strediska kontroly a monitoringu cudzorodých látok v potravinovom reťazci v pôsobnosti MPRV SR a čiastkového monitorovacieho systému „cudzorodé látky v požívatinách a krmivách“
  • Zabezpečovanie prenosu svetových poznatkov a výsledkov vedy a výskumu do potravinárskej legislatívy, koncepcií a rozvojových programov potravinárstva, ako aj priamo do potravinárskych výrob
  • Zabezpečovanie odborných potravinárskych podujatí, výchovy a vzdelávania špecialistov v oblasti potravinárstva
  • Zabezpečovanie poloprevádzkového overovania nových technológií a výrobných jednotkových operácií pre oblasť rozvoja biotechnologickej a potravinárskej výroby
  • Zabezpečovanie poskytovania špeciálnych služieb v oblasti vedecko-výskumnej a vývojovej činnosti ústavu
  • Vykonávanie odborného a špeciálneho poradenstva, najmä:
    • v oblasti potravinárstva v procese zabezpečovania výživy, kvality potravín, potravinárskej informatiky, vývoja moderných technologických postupov a výrobkov s využitím databázy o zložení potravín a overovacích prevádzok
    • v oblasti monitoringu a analýzy cudzorodých látok v potravinovom reťazci
    • v oblasti analýzy, aplikácie aditívnych látok, vrátane legislatívy
    • v oblasti použitia sanitačných a dezinfekčných prostriedkov a postupov
  • Vykonávanie:
    • prognostickej, koncepčnej, expertíznej a normotvornej činnosti pre potreby orgánov štátnej správy, najmä MPRV SR
    • činností pri tvorbe analytických a informačných podkladov pre decíznu sféru Slovenska pre účasť v medzinárodných potravinárskych organizáciách a transfere odporúčaných záverov Slovenska v určených smeroch
    • projektovo-inžinierskej činnosti v spojení s realizáciou výsledkov výskumu v praxi
    • spracovania štúdií a prehľadov o smeroch a rozvoji potravinárskych odborov
  • Rozvíjanie:
    • medzinárodnej vedecko-výskumnej spolupráce
    • vedecko-výskumnej kooperácie s inými výskumnými pracoviskami a pracoviskami vysokých škôl, univerzít a SAV
  • Plnenie ďalších úloh v zmysle rozvojových programov a podľa pokynov MPRV SR ako zriaďovateľa.

Po pričlenení NPPC – VÚVV ústav zabezpečuje tiež služby a analýzy pre vinárov a vinohradníkov.

Skip to content