Zameranie ústavu
Hlavné činnosti ústavu
Predmet činnosti ústavu vo vzťahu k zriaďovateľovi – MPRV SR je definovaný zriaďovacou listinou. V zmysle spomínanej zriaďovacej listiny a vzhľadom na dlhodobé zameranie výskumnej činnosti ústavu, hlavné zameranie spočíva v :
- Spracovávanie a predkladanie návrhov vedecko-technických projektov v súlade s Koncepciou štátnej vedeckej a technickej politiky a s programom a prioritami rezortného výskumu
- Riešenie a koordinácia vedecko-technických projektov, zadaných formou štátnych objednávok, štátnych a rezortných grantov
- Zabezpečovanie a realizácia výskumu a vývoja v oblasti potravinárskej chémie, analýzy, mikrobiológie, technológie a príbuzných odvetví
- Zabezpečovanie funkcie prierezového strediska informatiky a knihovníctva pre potreby potravinárstva a výživy v SR a jeho prepojenie s medzinárodnými informačnými systémami
- Zabezpečovanie prevádzky rezortnej zbierky potravinárskych mikroorganizmov
- Komplexné zabezpečovanie výkonu ústrednej potravinovej banky dát
- Komplexné zabezpečovanie funkcie strediska kontroly a monitoringu cudzorodých látok v potravinovom reťazci v pôsobnosti MPRV SR a čiastkového monitorovacieho systému „cudzorodé látky v požívatinách a krmivách“
- Zabezpečovanie prenosu svetových poznatkov a výsledkov vedy a výskumu do potravinárskej legislatívy, koncepcií a rozvojových programov potravinárstva, ako aj priamo do potravinárskych výrob
- Zabezpečovanie odborných potravinárskych podujatí, výchovy a vzdelávania špecialistov v oblasti potravinárstva
- Zabezpečovanie poloprevádzkového overovania nových technológií a výrobných jednotkových operácií pre oblasť rozvoja biotechnologickej a potravinárskej výroby
- Zabezpečovanie poskytovania špeciálnych služieb v oblasti vedecko-výskumnej a vývojovej činnosti ústavu
- Vykonávanie odborného a špeciálneho poradenstva, najmä:
- v oblasti potravinárstva v procese zabezpečovania výživy, kvality potravín, potravinárskej informatiky, vývoja moderných technologických postupov a výrobkov s využitím databázy o zložení potravín a overovacích prevádzok
- v oblasti monitoringu a analýzy cudzorodých látok v potravinovom reťazci
- v oblasti analýzy, aplikácie aditívnych látok, vrátane legislatívy
- v oblasti použitia sanitačných a dezinfekčných prostriedkov a postupov
- Vykonávanie:
- prognostickej, koncepčnej, expertíznej a normotvornej činnosti pre potreby orgánov štátnej správy, najmä MPRV SR
- činností pri tvorbe analytických a informačných podkladov pre decíznu sféru Slovenska pre účasť v medzinárodných potravinárskych organizáciách a transfere odporúčaných záverov Slovenska v určených smeroch
- projektovo-inžinierskej činnosti v spojení s realizáciou výsledkov výskumu v praxi
- spracovania štúdií a prehľadov o smeroch a rozvoji potravinárskych odborov
- Rozvíjanie:
- medzinárodnej vedecko-výskumnej spolupráce
- vedecko-výskumnej kooperácie s inými výskumnými pracoviskami a pracoviskami vysokých škôl, univerzít a SAV
- Plnenie ďalších úloh v zmysle rozvojových programov a podľa pokynov MPRV SR ako zriaďovateľa.
Po pričlenení NPPC – VÚVV ústav zabezpečuje tiež služby a analýzy pre vinárov a vinohradníkov.