1-5-Jedlé oleje a tuky

Jedlé oleje a tuky

Jedlé oleje a tuky po použití v domácnostiach či gastroprevádzkach predstavujú koncentrovaný zdroj energie vhodný na cielené dávkovanie v bioplynových procesoch. Vďaka vysokému obsahu tukov majú výrazný energetický prínos, no ich spracovanie si vyžaduje technologickú kontrolu kvôli možným inhibičným účinkom. Pri vhodnej kombinácii s inými substrátmi prispievajú k zvýšeniu výťažnosti a efektivity výroby bioplynu

 

Popis:Použité kuchynské oleje, tuky z reštaurácií.

 

Vhodnosť: Veľmi vysoká, ale v malých dávkach.

 

Zhodnotenie využiteľnosti pre výrobu bioplynu a biometánu:

  • Extrémne vysoká výhrevnosť (až 800 m³ CH₄/t)
  • Zvyšuje energetickú efektivitu
  • Vyžaduje opatrné dávkovanie kvôli inhibícii mikroorganizmov

Štatistické zhodnotenie:


Kľúčové slová:
🗂️ Použitý kuchynský olej, jedlé tuky, výroba biometánu, energetická efektivita, inhibícia mikroorganizmov
 
Zdroje údajov:
ZdrojZodpovedná organizáciaPopisPrístupMierka
DATACubeŠÚ SRMnožstvo vyprodukovaného odpadu podľa druhu – Jedlé oleje a tukyVoľne dostupné dátaAgregované dáta - okres
ISOHMŽP SRVerejne nedostupnéNa úrovni producenta podľa katalógového čísla odpadu
Skip to content